Bereid je voor op het volgende normaal


Bereid je voor op het volgende normaal

De pandemie zal tot een einde komen, maar werk zal nooit meer hetzelfde zijn

Binnen een paar maanden heeft het COVID-19-virus miljoenen mensen over de hele wereld geïnfecteerd. Niemand weet wanneer de pandemie zal eindigen of wat de werkelijke economische impact zal zijn. Ik weet echter zeker dat werk nooit hetzelfde zal zijn.

Volgens een nieuw onderzoek van MIT is meer dan een derde van alle Amerikaanse werknemers (34,1%) in reactie op de pandemie vanuit huis gaan werken. Als we daar de 14,6% van de werknemers aan toevoegen die al op afstand werkten vóór de pandemie, lijkt het erop dat bijna de helft van de Amerikaanse werknemers nu op afstand werkt. Als voorbode van wat er gaat komen, zijn jongere werknemers eerder dan oudere mensen geneigd om over te stappen van woon-werkverkeer naar werk op afstand.

In de toekomst zullen de lessen die uit deze ervaring worden getrokken leiden tot nieuw gedrag van werknemers en bedrijven. Voor veel werknemers wordt de traditionele kantoor- en bureauwerkplek iets van voor het COVID-tijdperk. Voor deze werknemers bevindt hun nieuwe kantoor zich waar ze het nodig hebben. Werknemers vervangen hun vaste bureau door een plek naar keuze, waarbij ze zelf beslissen wanneer, waar en hoe ze willen werken en productief willen blijven.

Ik heb dit in mijn eigen bedrijf zien gebeuren. ServiceNow heeft wereldwijd 11.000 werknemers. We werken sinds half maart allemaal thuis. Voormalige kilometervreters bellen klanten via Zoom terwijl hun kinderen en huisdieren op de achtergrond langslopen. En het concept van de werkdag is drastisch veranderd. Velen van ons melden zich gedurende de dag en nacht aan en af, wanneer kinderopvang, ouderenzorg en andere huishoudelijke verantwoordelijkheden dit toelaten. We besteden veel minder tijd aan reizen, terwijl de productiviteit van medewerkers en de betrokkenheid van klanten hoog blijven. Hierdoor zijn resources vrijgemaakt die kunnen worden geïnvesteerd in andere onderdelen die onze strategie ondersteunen.

Als CIO van het bedrijf is het mijn taak om ervoor te zorgen dat we allemaal beschikken over de technologie die nodig is om productief te blijven en onze klanten in deze uitdagende tijden van dienst te zijn. Onze werknemers maken gebruik van digitale workflows op het Now Platform om hun werk op afstand uit te voeren. Zo steeg het gebruik van onze Virtual Agent-chatbot tussen februari en maart 2020 met 12% en groeide het gebruik van onze Now Mobile-app met 10%.

Op een dag zal de pandemie ten einde zijn en worden de werkplekken opnieuw geopend. Maar het werk zal anders zijn. Flexibele, verspreide werkplekken die “overal en altijd” beschikbaar zijn worden de norm en niet de uitzondering. In dit volgende normaal is het beheren van complexe digitale workflows van essentieel belang voor het bieden van de diensten en ervaringen die werknemers nodig hebben om hun werk zonder problemen en efficiënt te kunnen doen.

Dit zijn vijf thema’s waar CIO’s rekening mee moeten houden wanneer zij hun personeel helpen zich aan te passen aan het volgende normaal:

 • Leidinggevenden werken op nieuwe manieren samen . Ik denk dat leidinggevenden van HR, IT, de facilitaire dienst en beveiliging veel meer zullen samenwerken. Deze functies kunnen zelfs worden samengevoegd in teams voor werknemerservaring die worden geleid door een Chief Experience Officer.
 • De resultaten kunnen verschillen. Er zal geen consistente werknemerservaring zijn voor alle sectoren en regio’s. De digitale infrastructuur die nodig is om werknemers veilig en productief te houden in een kantoorgebouw verschilt van die van een boorplatform, een fabriek of een ziekenhuis. Binnen gemeenschappen die privacy in het privéleven hoog in het vaandel hebben staan, zullen kenniswerkers wellicht meer aarzelen om hun kantoorruimte op te geven.
 • AI en mobiel zijn de sleutel. Werknemers verwachten overal en altijd toegang via mobiele apparaten. AI helpt leidinggevenden bij het nemen van slimmere beslissingen wat betreft personeelsmanagement. ’Use cases omvatten AI voor slimme badges en het beheren van de fysieke ruimte, zodat de juiste sociale afstand kan worden gehandhaafd.
 • Het leven op kantoor zal veranderen. Kantoortuinen zullen verdwijnen. Er worden nieuwe indelingen voor bureaus en plannen voor gespreide bezetting ontwikkeld, geoptimaliseerd voor sociale afstand en de gezondheid van werknemers. Er zullen minder zakenreizen zijn, wat goed nieuws is voor gezinnen. En dankzij geavanceerde digitale workflows kunnen zelfs leidinggevenden op C-level hun eigen IT-problemen oplossen.
 • Noodmaatregelen worden permanent. Meer bedrijven zullen bereid zijn om regelingen te treffen voor thuiswerken. Veel bedrijven blijven werknemers op afstand aannemen, onboarden, overplaatsen en offboarden.

Al deze trends kwamen al op vóór de pandemie, maar ze zijn nu aan het versnellen. Bedrijven die al digitale strategieën en bedrijfsmodellen hadden geïmplementeerd, hebben de crisis beter doorstaan dan bedrijven die digitaal achterliepen. Veel achterblijvers zitten vast aan oude technologie, met te veel technologische achterstand, de gedateerde software en trage, verouderde processen.

Dankzij digitale workflows hebben ServiceNow en vele andere bedrijven de bedrijfscontinuïteit kunnen waarborgen tijdens de pandemie. We blijven vanuit huis mensen aannemen, onboarden en klanten bedienen. We zetten mobiel aan het werk binnen het bedrijf met apps die nieuwe workflows voor werknemers digitaliseren en het eenvoudig maken om een bedrijf te verlaten of er te gaan werken.

De bedrijven die deze pandemie overleven en in het volgende normaal succesvol zijn, beschikken over de juiste technologie en zijn digitaal getransformeerd.


Kom meer te weten over ServiceNow

Thema's

 • Vier manieren waarop bedrijven zich moeten aanpassen voor succes in 2022
  Cyberbeveiliging en risico
  Vier manieren waarop bedrijven zich moeten aanpassen voor succes in 2022
  Lees waarom bedrijven deze vier belangrijke stappen moeten nemen om succes in 2022 te garanderen.
 • Hybrid work wayfinding technology: man standing in office building looking at phone in his hand
  Werknemerservaring
  ServiceNow zet zich nog meer in voor hybride werken met nieuwe wayfinding-technologie
  Bedrijven die permanent overstappen op hybride werkomgevingen staan voor grote uitdagingen. Ontdek hoe de indoor mapping-technologie van ServiceNow kan helpen.
 • ServiceNow zet zich in voor nul netto-uitstoot van broeikasgassen in 2030
  Now Platform
  ServiceNow lanceert drie nieuwe innovaties om klanten te helpen efficiënter te werken
  We innoveren voortdurend om het werk voor iedereen beter te maken. Lees over drie nieuwe innovaties die klanten helpen efficiënter te werken

Trends & onderzoek

Jaar