Overleven is geen digitale transformatie strategie


Overleven is geen digitale transformatie strategie

Recentelijk dacht ik terug aan een aantal roundtables met klanten die we aan het begin van het jaar hebben gehouden. Het onderwerp van deze discussies was de digitale transformatie agenda in Europa . Als we terugkijken met de kennis die we nu hebben, is het interessant om te zien wat er wel en niet is veranderd sinds die gesprekken plaatsvonden.

Het is duidelijk dat we allemaal te maken hebben gehad met een grote verandering.. De invloed die de COVID-19-pandemie de laatste zes maanden heeft gehad op het bedrijfsleven valt niet te ontkennen. Maar ondanks, of misschien dankzij, die grote gebeurtenis kwam ik erachter dat het interessanter is om te kijken wat er sinds het begin van dit jaar niet is veranderd.

Misschien wel  het belangrijkste dat niet is veranderd is het fundamentele besef dat digitale transformatie gewoon geen keuze meer is. Dat wisten we voor de COVID-19-crisis al, en nu is het nog duidelijker.

Ik denk dat we wel kunnen zeggen dat de CIO in de afgelopen paar maanden weer een beetje een held is geworden. De snelle reactie op de crisis — om mensen veilig vanuit huis te laten werken en de boel draaiende te houden — was ongelooflijk waardevol.

De economische gevolgen van de pandemie zijn ongekend. Landen in Europa zijn niet alleen in een recessie beland, maar de economieën zijn in veel gevallen ingestort. Kijk bijvoorbeeld naar de 20% krimp van het BBP in landen als het Verenigd Koninkrijk en Spanje . Maar terwijl ik tijdens de pandemie en de lockdown met klanten sprak  werd duidelijk dat mensen vastberaden zijn niet terug te gaan en dat transformatie moet versnellen.

De boel draaiende houden is niet genoeg. Organisaties willen meer doen dan alleen overleven, en het omarmen van digitalisering is de bijna universele strategie voor succes onder deze omstandigheden.

Terwijl 81% van de organisaties in Europa verwacht dat de omzet in 2020 afneemt als gevolg van COVID-19, verwacht slechts 30% dat de IT-uitgaven lager zijn dan oorspronkelijk gepland in 2020 (bron: IDC European IT Buyer Sentiment Survey )

Duidelijk scheppen bij toegenomen complexiteit

Er bestaat een kloof in de manier waarop bedrijven digitale transformatie hebben aangepakt. In de afgelopen twee jaar hebben organisaties in EMEA 543 miljard dollar geïnvesteerd in digitale transformatie, maar slechts 26% heeft een ROI (Return on Investment) gezien (bron: IDC).

Maar toen ik onlangs met CIO’s sprak, zag ik dat strategieën voor digitale transformatie zich snel ontwikkelen en vorm krijgen. Hier zitten verschillende drijfveren achter.

Ten eerste merken CIO’s dat ze met meer afdelingen binnen de organisatie praten dan ooit tevoren. Ze zijn ook nauwer betrokken bij crisismanagement en -planning als gevolg van de grote rol die technologie speelt bij het draaiende houden van het bedrijf.

Tegelijkertijd zijn opvattingen over de CIO veranderd. Door digitale technologieën is de CIO nu eigenlijk degene die verantwoordelijk is voor het verbinden van mensen. Zoom is niet alleen de videoconferentiesoftware die u gebruikt, maar een essentiële verbinding voor mensen die plotseling overal verspreid zitten.

En ten slotte zijn werknemers zich om dezelfde reden bewuster dan ooit tevoren van inefficiënties in workflows. Het eindresultaat is dat de functie van de CIO complexer wordt er zijn meer ‘stakeholders’ om tevreden te houden.

Het is dan ook geen verrassing dat CIO’s, in ieder geval op het hoogste niveau, reageren met duidelijke strategieën die complexiteit omzeilen en datgene bieden waar bedrijven het meeste profijt van zullen hebben.

Eén strategische richting heeft te maken met de werknemerservaring. Door samen te werken met de HR-afdeling zien we een grotere vraag naar oplossingen die meer ondersteuning bieden aan werknemers – waar zij ook werken – of die interne processen optimaliseren om productiviteit te verhogen.

De andere richting heeft te maken met de klantervaring. De vraag naar oplossingen voor Customer Service Management (CSM) neemt explosief toe en we zien dat dit echt in elke sector het geval is, ook binnen overheidsorganisaties.

Sterke focus op waarde

Hoewel de focus op technologieduidelijk is, is er een ander element dat sinds het begin van dit jaar op de voorgrond is getreden.

In februari was de noodzaak om business cases te creëren voor specifieke oplossingen, en roadmaps voor het maximaliseren van de waarde van investeringen in technologie op de lange termijn, een van de belangrijke onderwerpen bij onze roundtables met klanten.

ServiceNow lag op dit punt iets voor op veel klanten, met een Now Value-programma dat speciaal is ontwikkeld om CIO’s precies dit soort ondersteuning te bieden. Samen helpen we hen om digitalisering in hun organisatie te promoten — en dat betekent een business case voor investeringen.

COVID-19 heeft deze vraag alleen maar versterkt. Toekomstige groei wordt weliswaar geleid door technologie en de digitale mogelijkheden die een organisatie heeft, maar er is nu ook een sterke focus op de waarde die digitale technologie kan bieden. Investeringen kunnen niet worden gedaan in de hoop dat ze voordeel zullen opleveren. Uit de COVID-19 Impact Survey van IDC in EMEA, in opdracht van ServiceNow, blijkt ook dat 80% van de EMEA-organisaties hun investeringen in technologie opnieuw zal evalueren met de nadruk op ROI.

Bij ServiceNow bevinden we onze in een unieke positie om CIO’s in staat te stellen zichzelf te benchmarken ten opzichte van al onze andere klanten. We kunnen hen helpen te zien hoe ver ze echt zijn met digitaliseringen waar ze zich bevinden op de transformatie maturity curve, zodat ze kunnen vertrouwen op de waarde en het rendement die ze van een bepaalde investering kunnen verwachten.

De verandering die we de afgelopen zes maanden hebben gezien zal niet verdwijnen in de wereld na COVID. Waarschijnlijk zal deze alleen maar toe blijven nemen. Zoals altijd helpt ServiceNow om dat proces zo soepel mogelijk te maken. © 2020 ServiceNow, Inc. Alle rechten voorbehouden. ServiceNow, het ServiceNow-logo, Now en alle overige ServiceNow-merken zijn handelsmerken en/of gedeponeerde handelsmerken van ServiceNow, Inc., in de Verenigde Staten en/of andere landen. De andere bedrijfsnamen, productnamen en logo’s kunnen handelsmerken zijn van de respectievelijke bedrijven waaraan zij gelieerd zijn.


Kom meer te weten over ServiceNow

Thema's

 • Knowledge 2021
  Knowledge
  Knowledge 2021: Belangrijkste lessen
  Knowledge 2021 bestond uit twee geweldige weken vol keynotes, panels en gesprekken met experts en thought leaders van over de hele wereld. Ontdek de belangrijkste lessen.
 • ServiceNow neemt de next-generation observability-expert Lightstep over
  Now Platform
  ServiceNow neemt de next-generation observability-expert Lightstep over
  Ik ben verheugd te kunnen aankondigen dat ServiceNow een overeenkomst heeft ondertekend om de next-generation observability-expert Lightstep over te nemen.
 • hoe servicenow de wereld laat werken met workflows
  Knowledge
  Samenvatting openingskeynote: Hoe ServiceNow de wereld laat werken met workflows
  Ontdek hoe ServiceNow-workflows bedrijven tijdens de pandemie hebben geholpen, inclusief de University of Michigan, City of Los Angeles, NBA en WNBA en meer.

Trends & onderzoek

 • Onderzoek
  Bouwen aan een echt ‘flexibele onderneming’ – nu is het moment
 • Flexibiliteit van de organisatie: wanneer een kans een noodzaak wordt
  Onderzoek
  Flexibiliteit van de organisatie: wanneer een kans een noodzaak wordt
 • Wat maakt een bedrijf flexibel? De belangrijkste stappen om een flexibele transformatie uit te voeren
  Onderzoek
  Wat maakt een bedrijf flexibel? De belangrijkste stappen om een flexibele transformatie uit te voeren

Jaar